Dankzij de opbrengst van de warme acties van Music for Life en de financiële ondersteuning van CERA, Petanqueclub Reynaert Lokeren en Agora konden we recent heel wat educatief materiaal aankopen voor de dagbesteding zoals een tablet, twee tongdrums, een mobiele massagetafel, een hangmat en een Cradle (CRDL). Dit laatste instrument lichten we graag even toe:

De CRDL wat is dat voor een beest?




De CRDL (uitgesproken: “kredel”) is een houten instrument waarmee je contact kan maken. Het lichaam verandert als het ware in een muziekinstrument. Het heeft sensoren aan de bovenzijde. Zodra twee mensen er ieder een hand op leggen en elkaar aanraken maakt de CRDL geluid. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid maak je diverse geluiden. Dus als een ondersteuner één hand op het instrument legt en de cliënt ook, dan kan de hij de cliënt aanraken op verschillende plaatsen op de huid en geef je geluiden door. Het zijn voorgeprogrammeerde geluiden zoals een boerderij, de zee, een trein, de jungle, meer Oosterse geluiden… Ondertussen hebben verschillende ondersteuners de CRDL al gebruikt in een activiteit. Hier volgen een aantal van onze bevindingen.

De CRDL is een manier om contact te maken met de cliënt en deze te activeren of juist tot rust te laten komen. Omdat het iets nieuws is, wekt het nieuwsgierigheid op. Wat is dit, wat gaat er gebeuren… ? De cliënten dienen het zeker nog te leren kennen.

Het heeft een aantrekkelijke vorm, geeft een aangenaam gevoel. Ook het “klankgaatje” is voor sommigen heel aantrekkelijk.

Het is een andere manier van communiceren, zeer basaal. Het kan bij heel veel cliënten gebruikt worden, zowel actief als passief. De geluiden zijn aangenaam, herkenbaar, rustgevend zodat de cliënten ook kunnen meegenieten zonder de aanraking. Op die manier kan je het instrument zowel individueel als in een kleine groep gebruiken.

Het is fijn om er ook wat humor in te steken vb “uw oren maken muziek, er komt een geluidje uit uw neus” Sommige cliënten houden van een vluchtige aanraking en voor anderen zou het “uren “ kunnen duren. Het is zeker een heel kostbaar instrument dat nog voor heel wat fijne contacten tussen cliënt en ondersteuner zal zorgen.

Benieuwd? Bekijk dan zeker volgende filmpjes: