Werken is zinvol bezig zijn, iets betekenen voor anderen, voldoening vinden, een kans tot participatie.
Daarom gaan we met de cliënt en zijn netwerk op zoek naar een werkplek of dagondersteuning die aansluit bij hun noden en wensen.
We werken samen met bedrijven, organisaties en boerderijen in de regio om voor iedereen op zoek te gaan naar een geschikte werkplek.

Afhankelijk van talenten en interesses bieden we verschillende mogelijkheden:


Werken in een beschermde omgeving | Werkeilanden | Begeleid werken

Werken in beschermde omgeving

We bieden een aantal ateliers aan, steeds in nabijheid van professionele ondersteuners. In de geborgenheid van een veilige omgeving kan iedereen aan de slag met het brede aanbod van creatieve, semi-industriële activiteiten of meer buiten– en tuinwerk.De vosjes van Conny


“Toen ik in het crea-atelier begon, was alles heel nieuw voor mij. Ik moest leren vilten, wat ik in het begin heel moeilijk vond. Altijd maar rollen en wrijven op die wol. Gelukkig leerden Diane en Veerle me dat ik geduld moest hebben en kreeg ik van hen alle tijd om te oefenen. Ze hebben me ook nog leren naaien en stikken met een machine. Ook niet makkelijk, hoor. Maar nu kan ik het allemaal,” vertelt een enthousiaste Conny, die al jaar en dag in het crea-atelier van Emiliani werkt. “We maken dan ook niet zomaar knutselwerkjes: onze spullen worden ook echt verkocht en worden dus steeds met de grootste zorgvuldigheid afgewerkt.”

“Het mooiste dat ik gemaakt heb, is een vosje om bij het doopsuiker van een pasgeboren baby’tje te stoppen. De ouders hadden een beertje gezien dat ik gemaakt had en wilden ook graag zoiets. Samen met Diane ben ik dan aan het tekenen gegaan. We hebben alle vosjes zelf ontworpen, gevilt, gestikt en opgevuld. Iedereen vond de vosjes zo mooi, dat ze ook verkocht werden op de ambachtenmarkt in Daknam – waar ze op een wip uitverkocht waren – en bij de toeristische dienst van Lokeren. Daar zijn ze nu nog altijd te koop! Ik weet niet hoe veel mensen al één van mijn vosjes kochten, maar ik ben er in ieder geval heel trots op.”

Werkeilanden

Voor wie wil werken in de maatschappij maar wel de nabijheid van een professioneel ondersteuner nodig heeft, gaan we aan de slag in werkeilanden.
We ondersteunen cliënten bij het werken met anderen in een bedrijf of boerderij.Groe(n)tjes uit Daknam“Drie keer in de week komt iemand me ophalen om te gaan werken in De Teerling,” vertelt Dirk. “Wat ik er het liefste doe? Dat is geen gemakkelijke vraag. Rondrijden met de kruiwagen, groenten oogsten en spoelen, hout verzagen voor onze zelfgemaakte nestkastjes, afgezaagde takken opruimen, paadjes vegen ... Wat ik minder leuk vind, zijn de kippen. Daar kom ik liever niet te dicht bij in de buurt. Dat hoeft gelukkig ook niet.”

“Als het wat kouder is, maken we soep van de resterende groenten die nog in de tuin staan. Elke zomer vieren we ook samen het oogstfeest: een heerlijke BBQ met een mals stukje vlees en groentjes van eigen kweek. Echt genieten!”

“Soms ben ik een beetje onzeker, maar dan roep ik gewoon even de hulp in van andere medewerkers en ondersteuners om me even te helpen. Zelf help ik ook graag anderen. Als er iemand iets kwijt is, dan help ik met veel plezier bij het zoeken . En wie zoekt, die vindt … meestal toch!”

De beste biogroenten uit de streek“Tijdens mijn zoektocht naar biologische producten, kwam ik bij De Teerling terecht,” vertelt Lies, vrijwilliger bij De Teerling. “Pas later ontdekte ik dat het een project was van Emiliani. Dat maakte het voor mij nog waardevoller om klant te zijn. Ik vind het een fantastisch voorbeeld van inclusie. Mijn zoontje van 5 gaat vaak mee en bekijkt de medewerkers niet als ‘anders’. Ik ben blij dat hij op die manier leert omgaan met personen met een beperking.”

“Bij De Teerling kan je enkel kopen wat de tuin biedt. Dat is de charme van het gegeven. Het project heeft me geïnspireerd om zelf te tuinieren. Ik kan bij de medewerkers altijd terecht voor een woordje uitleg en tips. Ik heb ook een perceeltje gehad bij de Lochtinck, een soort volkstuintje waar ook enkele cliënten van Emiliani een perceel hadden. Op die manier kwam ik regelmatig met hen in contact. Dat alles heeft me aangezet om me aan te melden als vrijwilliger bij De Teerling. Het is fijn dat ik op die manier iets terug kan geven. Want ze leveren echt veruit de beste biogroenten uit de streek!”

Werken op de boerderij


bron: tvoost.be

Begeleid werken

Als een cliënt zelfstandig aan het werk kan in de maatschappij met ondersteuning vanop afstand, gaat de jobcoach met hem op zoek naar een werkplek die aansluit bij zijn interesses en mogelijkheden. De jobcoach ondersteunt zowel de cliënt als de werkplek bij de samenwerking.

In Emiliani kan je begeleid werk doen via Werkburo Oost-Vlaanderen.

 


Door weer en wind


“Ik ben als begeleid werker gestart bij brouwerij Boelens in Belsele”, vertelt Joseph. “Mijn werk bestaat vooral uit het sorteren van de flesjes en het stapelen van de bakken. Ik help Nicolas, mijn werkpostbegeleider, mee aan de machine waar de flesjes opgevuld worden en pak de flesjes in. Af en toe mag ik ook palletten verzetten met de transpallet. Annick en Kris, de zaakvoerders, zijn zeer tevreden over mijn werk. Soms mag ik langer blijven en dat vind ik super!”

“Ik rijd steeds met de fiets naar Belsele. Het is lang rijden, maar dat vind ik niet erg. Zelfs bij slecht weer neem ik de fiets. Als het heel warm is in de zomermaanden, mag ik soms in het zwembad van Annick en Kris duiken tijdens de middagpauze. Ik doe mijn werk bij brouwerij Boelens zeer graag en hoop dat ik het nog heel lang mag blijven doen.”

 • “Toen de dienst begeleid werken me contacteerde, wist ik niet goed wat te denken. Ik maakte me vooral zorgen om de reacties van mijn klanten. Maar toen ik Eugeen ontmoette, klikte het meteen en verdwenen al mijn twijfels als sneeuw voor de zon. Eugeen leerde de taken snel aan: schappen afstoffen, haar opvegen, handdoeken plooien … In het begin vooral routineus, maar intussen neemt hij ook extra taken op zich wanneer nodig. Hij werkt zelfstandig, neemt graag initiatief en kan hier op zijn eigen tempo werken. Hij kent zijn job en zijn perfectionisme komt mijn salon zeker ten goede. Hij weet wat werken betekent, velen kunnen wat van hem leren. Eugeen heeft veel contact met de klanten die hier regelmatig over de vloer komen. Ook andere werkgevers zou ik aanraden het een kans te geven, zolang je Eugeen maar niet van ons afsnoept.”
  Kapsalon Singles Hair
 • “Als werkgever verwacht ik van een begeleid werker dat hij een zekere verantwoordelijkheid neemt en dat hij zich aan een aantal afspraken kan houden. Die afspraken werden in een afsprakennota vastgelegd en worden door Karl, die heel plichtsgetrouw is, uitstekend nageleefd. Karl schiet goed op met de andere werknemers en heeft niet veel begeleiding nodig, wel nood aan herhaling af en toe. Aan werkgevers die twijfelen, zou ik willen meegeven dat een begeleid werker een meerwaarde is voor het bedrijf. Niet alleen wat het werk betreft, maar ook voor de sfeer op de werkvloer. Het verandert het beeld van personen met een beperking.”
  Peperkoekfabriek De Vreese
 • “Myriam, de jobcoach van Emiliani, contacteerde me met een specifieke vraag om iemand tewerk te stellen in onze keuken en cafetaria. Dat bleek Fabienne te zijn. Ik wilde haar graag een kans geven”, vertelt Erika. “Het traject kende een fantastisch verloop. De eerste dagen kwam Myriam mee en hielp ik met geheugensteuntjes, maar al snel kende Fabienne haar taken uit het hoofd. Ze dekt de tafels, schenkt de drankjes in, ruimt de afwas op en zet de bestellingen op hun plaats. Dit doet ze allemaal zelfstandig. Wat zij verricht is een hele klus. Fabienne brengt sfeer in huis, is steeds opgewekt, vriendelijk en optimistisch … ons zonnetje in huis! We hopen dat ze hier nog lang kan blijven. Iedereen kijkt telkens uit naar haar komst.
  Hof Van Eksaarde
 • “Doordat we zo vaak in de woningen staan, hebben we een heel goeie band met de cliënten. We krijgen regelmatig tekeningen en kaartjes van de cliënten, waardoor we merken hoeveel we voor hen betekenen. Ook in het team hebben we het gevoel dat we er echt bij horen. En dat is zo belangrijk.”
  Sabine en Els, onderhoud
 • “Ik werk al sinds 1979 in Emiliani en ben gedurende mijn carrière verschillende keren van functie veranderd. Dat heeft het voor mij boeiend en uitdagend gemaakt. Ik werk graag bij Emiliani omdat het een job dicht bij huis is, ik zinvol werk lever en het gevoel heb dat er naar me geluisterd wordt.”
  Jos, wandelcoach
 • “Als je iets doet voor een cliënt, krijg je er ook echt iets voor terug. Het zijn vaak kleine dingen, maar die kunnen mijn dag echt opfleuren. Ook binnen het team voel ik me erg geapprecieerd. Dankzij mijn job in Emiliani kan ik door de beperkingen van mensen heen kijken en zie ik hun krachten en kwaliteiten.”
  Patricia, keuken
 • “Er hangt een warme sfeer binnen Emiliani. Je krijgt hier veel kansen om je te ontwikkelen. Ik vind het ook mooi dat je hier mag zijn wie je bent. Dat geldt zowel voor medewerkers als voor cliënten: er wordt rekening gehouden met ieders eigenheid en talenten.”
  Eline, orthoagoog

Heb je vragen over of interesse in ons aanbod?
Aarzel niet en neem contact op met info@emiliani.be