Iedereen met een beperking kan bij Emiliani terecht.
Wij bieden ondersteuning in alle levensfasen bij wonen, werken, leren en vrije tijd. We hebben expertise op al deze terreinen en geven ondersteuning op maat. We zijn er voor mensen en hun netwerk, die nog veel zelf kunnen en willen doen maar ook voor mensen met ernstige en meervoudige beperkingen die veel zorg nodig hebben op elk moment van de dag.

Maatwerk werkt


Erwin is een kunstenaar en een verborgen architect. Hij maakt schitterende werken met veel details en prachtige maquettes uit kartonnen dozen.

Dit kan hij tonen sinds hij zich beter in zijn vel voelt. Een woning met intensieve ondersteuning en nabijheid van ondersteuners zorgt ervoor dat Erwin meer rust heeft en minder moeilijke momenten. Hij krijgt er de ruimte om zich terug te trekken wanneer hij het moeilijk heeft. Erwin kiest zelf of hij gaat werken of liever in zijn woning blijft. Het volgen van zijn tempo en draagkracht heeft hem veel rust gegeven.

Erwin kan zich concentreren op zijn kunstwerken. Enkele van zijn tekeningen werden tentoongesteld in de kunstgalerij Jan Colle in Gent. Hiervoor werkte hij samen met kunstenaar Jan Geldhof. Bijna twee jaar lang ontmoetten beide schilders elkaar in ons atelier, telkens op vrijdag. Vandaar dat de tentoonstelling ‘Friday painters’ werd genoemd.

Voor Emiliani is iedereen uniek en waardevol in zijn omgeving.
Dat is de kern van onze visie.
Wij willen mensen met een beperking alle kansen bieden en ruimte geven
om waardevol te zijn in én voor hun omgeving. Dat doen we samen met de cliënt en met zijn netwerk,
maar ook met vrijwilligers, buren en partners in de buurt.

Aandacht voor ieders noden


“Vanaf het eerste moment had ik een goed gevoel bij Emiliani,” vertelt Dirk, de papa van Stijn. “Het is fijn om te weten dat je er steeds bij iemand terecht kan met je vragen. Maar ik maakte me toch nog steeds zorgen over hoe Stijn met de overgang naar een voorziening voor volwassenen zou omgaan. Tot mijn grote verbazing voelde hij zich ontzettend snel thuis in Emiliani. Een enorme opluchting. Intussen verloopt alles goed en ben ik zeer tevreden. Ik kom regelmatig op bezoek en dan vertellen de begeleiders uitgebreid over de afgelopen weken. Zo blijf ik toch betrokken in het leven van Stijn.”

Voor Stijns papa was zo’n ingrijpende verandering erg spannend. De sociale dienst nodigde hem voor de opname uit om Emiliani te bezoeken en kennis te maken met de begeleiding. Bij het vele papierwerk kreeg hij de nodige ondersteuning van onze maatschappelijk werkers.

Samen lukt


Broer en zus Willy en Marleen wonen samen in Het Eikenhof. Toen hun zus Sonja niet meer bij hen kon blijven wonen, hadden zij ondersteuning nodig en gingen op zoek naar een nieuwe woonplek. Het wonen op een boerderij in de buurt sprak hen wel aan.

Marleen doet zelfstandig haar huishouden en vindt het ook belangrijk om dit zelf te doen. Ze weet dat ze bij sommige zaken wat hulp nodig heeft en doet daarvoor graag beroep op de begeleiders. Haar broer Willy heeft meer ondersteuning nodig. In principe meer dan er aanwezig is op ‘t Eikenhof. Maar met de hulp van zijn zus Marleen, een sterk netwerk en begeleiding van Emiliani, lukt het Willy om op de boerderij te wonen. Zo zorgt Marleen er onder meer voor dat Willy zijn medicatie neemt, hij elke dag schone kleren draagt en een goedgevulde brooddoos mee krijgt naar het werk. Een verpleger komt dagelijks langs om hem te helpen bij zijn persoonlijke hygiëne.

Samen ondersteunen


“Emiliani wil mensen met een beperking alle kansen bieden en ruimte geven om waardevol te zijn in en voor hun omgeving.

Zij kunnen dat niet alleen, niemand kan dat. Ze steunen daarvoor op de mensen rond hen, op hun netwerk.


Emiliani wil op zijn beurt dat netwerk ondersteunen.
Wanneer het netwerk erg dichtbij is, in nauwe samenwerking.

Wanneer een netwerk nood heeft aan meer afstand, met wat meer overnemen.


We willen je als netwerk uitnodigen om samen na te denken hoe we kunnen werken aan dromen, wensen en ondersteuningsvragen van de cliënt.
Met onze expertise en jouw ervaring willen we samen komen tot een Persoonlijk ondersteuningsPlan (PoP) op maat van de cliënt.
In dit plan kiezen we voor concrete, begrijpelijke doelstellingen die we samen kunnen uitvoeren.
Elke cliënt krijgt een mentor toegewezen die samen met jou en dit PoP aan de slag gaat.
De mentor maakt je wegwijs door Emiliani en zijn verschillende diensten.

Samen op weg


Kort nadat Ken in Emiliani kwam wonen, merkten wij, zijn ondersteuners, al gauw dat Ken veel behoefte heeft aan duidelijkheid.
Hij wil telkens weten welke dag het is, wat hij die dag gaat doen en welke begeleiders er aanwezig zijn.
Ken behelpt zich met SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren) maar het viel ons op dat Ken behoefte had aan meer mogelijkheden om te communiceren.
Daarom zijn we samen met de mama van Ken en de orthoagoge op zoek gegaan naar een manier waarop hij meer duidelijkheid kon krijgen en beter kon communiceren.

Stap voor stap


Fabienne vindt het ‘vree leutig’ om op stap te gaan. Ze gaat heel graag op woensdagvoormiddag samen met haar vriendin Ann naar de markt om iets te drinken. Omdat er niet altijd een begeleider mee kan gaan, wou Fabienne dit graag zelfstandig doen. Met Fabienne en haar zus spraken we af om dit te proberen.

Geen probleem, dit lukte goed. Na enkele weken bleek dat de dames al eens vergaten om hun drankjes te betalen. De rekening vond via via alsnog de weg naar de ondersteuners maar we gingen toch terug samen aan tafel zitten om goede afspraken te maken. Inmiddels weten Fabienne en Ann dat ze altijd moeten betalen en een betaalbewijsje vragen.

De zus van Fabienne stelde een vraag over het drinken van alcohol in de voormiddag. Fabienne drinkt graag een ‘kriekske’. We zaten opnieuw rond de tafel om samen het drinken van alcohol te bespreken. “Dan drinken we op dat moment wel een ijsthee of een cappuccino!”, aldus Fabienne.

Ik ben uniek. Ik kan dingen goed. Zoals ik zijn er geen twee.
Ik heb mijn dromen, dingen die ik heel graag wil, dingen waar ik al lang naar uitkijk.
Ikzelf en de mensen rond mij zorgen dat ik soms meer kan.
Ik wil er zijn voor de mensen rond mij
Ik wil iets doen voor de mensen rond mij.
Ik kan dat niet alleen. Dat kan niemand.
Ik wil steun krijgen bij mijn familie, bij mijn buren, bij mijn vrienden…
en bij begeleiders in Emiliani als het nodig is.
Ik wil dat je met mij zoekt naar wie ik ben, wat ik kan, wat ik wil
en dan mag je me helpen.

 

Tekst: Sven Seghers, Iriëlle Keymeulen en Alain Braeckman
Met ondersteuning van: Sanne Van Den Abeele
Emiliani, 16.03.2016

Heb je vragen over of interesse in ons aanbod?
Aarzel niet en neem contact op met onze sociale dienst via 09 348 17 39 of socialedienst@emiliani.be