Emiliani gelooft dat iedereen uniek en waardevol is in en voor zijn omgeving.
Dat is de kern van onze visie. Dit geldt ook voor mensen met een beperking.
Cliënten die meedoen in de samenleving kunnen daarbij zichzelf ontwikkelen maar kunnen vooral ook iets betekenen voor anderen. Daar hebben zowel de cliënt als de omgeving baat bij.


Wij willen mensen met een beperking alle kansen bieden en ruimte geven om waardevol te zijn
in én voor hun omgeving. Dat doen we samen met de cliënt en met zijn netwerk,
maar ook met vrijwilligers, buren en partners in de buurt.

(T)huis in de buurt


“Een groot aandachtspunt bij het realiseren van ons huis in de straat was het contact met de buurt,” vertelt Nadine, een van de begeleiders in de huizen van Emiliani in de Jan Persoonsstraat, waar telkens 5 cliënten samenwonen. “Hoe pakken we dit aan? Hoe reageren de buren op onze komst? Zijn er wederzijdse verwachtingen? En hoe komen we daaraan tegemoet?”

“Toen we hier kwamen wonen, nodigden we de buren uit voor een verwelkomingsfeestje. Het werd een erg fijne avond met heel wat aanwezigen. Nog dagenlang hebben onze bewoners genoten van al het lekkers dat ze cadeau hadden gekregen. Toen we zelf een uitnodiging kregen voor het Kopkapelfeest gingen we daar graag op in. Een aarzelend aantreden in de grote tent, maar éénmaal iedereen gezeten was en de buurtbewoners het ongewone als gewoon zagen, kon het feest niet meer stuk!”

“Onze cliënten zijn erg bedreven in het leggen van contacten. Elk op hun eigen ritme verkennen ze de buurt. De buurt is een echte thuis geworden voor onze cliënten. Een mooi symbool daarvan is het bankje in onze voortuin, waar we op mooie dagen in het zonnetje zitten en een praatje maken met de buren.”

Een buurt is voor ons belangrijk. Een buurt die mensen bij elkaar brengt, schept kansen om erbij te horen en waardevol te zijn, ook voor mensen met een beperking. Emiliani kiest ervoor op een duurzame en verantwoorde wijze mee te bouwen aan een inclusieve buurt waar ontmoeting kan en verbondenheid troef is.

De beste biogroenten uit de streek



“Tijdens mijn zoektocht naar biologische producten, kwam ik bij De Teerling terecht,” vertelt Lies, vrijwilliger bij De Teerling. “Pas later ontdekte ik dat het een project was van Emiliani. Dat maakte het voor mij nog waardevoller om klant te zijn. Ik vind het een fantastisch voorbeeld van inclusie. Mijn zoontje van 5 gaat vaak mee en bekijkt de medewerkers niet als ‘anders’. Ik ben blij dat hij op die manier leert omgaan met personen met een beperking.”

“Bij De Teerling kan je enkel kopen wat de tuin biedt. Dat is de charme van het gegeven. Het project heeft me geïnspireerd om zelf te tuinieren. Ik kan bij de medewerkers altijd terecht voor een woordje uitleg en tips. Ik heb ook een perceeltje gehad bij de Lochtinck, een soort volkstuintje waar ook enkele cliënten van Emiliani een perceel hadden. Op die manier kwam ik regelmatig met hen in contact. Dat alles heeft me aangezet om me aan te melden als vrijwilliger bij De Teerling. Het is fijn dat ik op die manier iets terug kan geven. Want ze leveren echt veruit de beste biogroenten uit de streek!”


Begeleid werken



  • “Toen de dienst begeleid werken me contacteerde, wist ik niet goed wat te denken. Ik maakte me vooral zorgen om de reacties van mijn klanten. Maar toen ik Eugeen ontmoette, klikte het meteen en verdwenen al mijn twijfels als sneeuw voor de zon. Eugeen leerde de taken snel aan: schappen afstoffen, haar opvegen, handdoeken plooien … In het begin vooral routineus, maar intussen neemt hij ook extra taken op zich wanneer nodig. Hij werkt zelfstandig, neemt graag initiatief en kan hier op zijn eigen tempo werken. Hij kent zijn job en zijn perfectionisme komt mijn salon zeker ten goede. Hij weet wat werken betekent, velen kunnen wat van hem leren. Eugeen heeft veel contact met de klanten die hier regelmatig over de vloer komen. Ook andere werkgevers zou ik aanraden het een kans te geven, zolang je Eugeen maar niet van ons afsnoept.”
    Kapsalon Singles Hair
  • “Als werkgever verwacht ik van een begeleid werker dat hij een zekere verantwoordelijkheid neemt en dat hij zich aan een aantal afspraken kan houden. Die afspraken werden in een afsprakennota vastgelegd en worden door Karl, die heel plichtsgetrouw is, uitstekend nageleefd. Karl schiet goed op met de andere werknemers en heeft niet veel begeleiding nodig, wel nood aan herhaling af en toe. Aan werkgevers die twijfelen, zou ik willen meegeven dat een begeleid werker een meerwaarde is voor het bedrijf. Niet alleen wat het werk betreft, maar ook voor de sfeer op de werkvloer. Het verandert het beeld van personen met een beperking.”
    Peperkoekfabriek De Vreese
  • “Myriam, de jobcoach van Emiliani, contacteerde me met een specifieke vraag om iemand tewerk te stellen in onze keuken en cafetaria. Dat bleek Fabienne te zijn. Ik wilde haar graag een kans geven”, vertelt Erika. “Het traject kende een fantastisch verloop. De eerste dagen kwam Myriam mee en hielp ik met geheugensteuntjes, maar al snel kende Fabienne haar taken uit het hoofd. Ze dekt de tafels, schenkt de drankjes in, ruimt de afwas op en zet de bestellingen op hun plaats. Dit doet ze allemaal zelfstandig. Wat zij verricht is een hele klus. Fabienne brengt sfeer in huis, is steeds opgewekt, vriendelijk en optimistisch … ons zonnetje in huis! We hopen dat ze hier nog lang kan blijven. Iedereen kijkt telkens uit naar haar komst.
    Hof Van Eksaarde