Vrijwilliger Herman aan het woord

Herman is naast een fervent sporter en familieman ook een grote natuurliefhebber met een al even groot hart. In hartje Daknam woont hij te midden van de velden en ziet elke dag het schoons wat onze streek te bieden heeft. De mooie plekjes in zijn velden zijn idyllisch, je kan er zo wegdromen. Hij apprecieert die schoonheid en steekt dan ook vrijwel iedere dag de handen uit de mouwen om alles te onderhouden en te verbeteren. En dit doet hij niet alleen…

Thomas, een van onze nieuwste cliënten, helpt elke week met hart en ziel mee in het team van Herman.

“Sinds ik met pensioen ben, doe ik de beheerswerken op vrijdag samen met enkele jongens van de broederschool. Thomas ging daar vroeger naar school en zo heb ik hem leren kennen. Hij komt hier elke week en dat buiten werken in de natuur doet hij heel graag. Je voelt dat, want zijn enthousiasme is enorm.

Het domein is erg groot, dus er is altijd wel wat te doen! Een omgewaaide boom, knotwilgen snoeien, maïs plukken, voederen, hout klieven, snoeihout hakselen, planten, akkers en bossen onderhouden … Een hele waslijst en daar helpen de jongens bij. Ik waardeer hun werk enorm. Het doet me deugd als ik zie dat ze zich amuseren en plezier maken, want dat zij er iets uithalen is toch wel het belangrijkste.

Iedereen krijgt de mogelijkheid om de dingen op zijn eigen tempo te doen. Niet iedereen is even vaardig, maar als je hen de tijd gunt dan komt het wel los. Zij leren mij beter kennen en ik hen. Zo ontdekte ik pas na twee weken dat een van de nieuwe jongens kon spreken! Hij had tot dan toe nog geen woord gezegd. Hij had blijkbaar die tijd nodig om zich te durven blootstellen. Nu lacht hij, maakt grapjes en buldert vaak van het lachen. Ik ben blij dat hij dat hier kan en dat doet wel iets met je.

De drijfveer? Ik merk dat zij heel graag naar hier komen. Er wordt goed gewerkt en ook veel gelachen. Het geeft voldoening dat zij een goede bezigheid hebben, een werkattitude ontwikkelen, samenwerken en goeie lucht in de longen krijgen. Pas op, het is ook belangrijk voor mijzelf. Die regelmaat is goed. Het verplicht mij om zelf iedere vrijdag aan de slag te gaan! Weer of geen weer.”