WONEN | WERKEN | VRIJE TIJD
WONEN
Een plek waar je je thuis voelt is voor iedereen belangrijk. Dit is heel persoonlijk. Daarom gaan we met de cliënt en de mensen rondom hem op zoek naar een woonplek die aansluit bij hun noden en wensen. We kijken naar wat mensen willen en zelf kunnen en bekijken de ondersteuningsnood. Wij gaan met cliënten en hun netwerk op zoek naar een passend ‘thuis’.

We zoeken steeds naar een oplossing voor elke vraag. Daarvoor hebben we verschillende woonvormen:
(kijk op de waar?-pagina naar al onze woonvormen)
Enkele verhalen over wonen:
Mijn begeleiders altijd in de buurt

Alan woont al enkele jaren in een woning in de Koningsdreef, samen met acht anderen. “Ik ben er best tevreden,” vertelt hij. “Mijn leven is vrij voorspelbaar. Dan begrijp ik alles beter en voel ik me veiliger. Mijn begeleiders weten dat. Daarom hebben ze samen met mij en mijn familie de nodige afspraken gemaakt over mijn begeleiding.”
“Mijn begeleiders zijn altijd in de buurt. Dat vind ik fijn. Als ik iets niet meer weet, kan ik steeds bij hen terecht met mijn vragen. En als ik me zorgen maak, zien ze dat aan me want ze kennen me goed. Ze stellen me gerust. Maar als ik mijn plan kan trekken, laten ze me doen. Zo heb ik het graag.”
“Wanneer ik de tijd uit het oog verlies, zorgen mijn begeleiders dat ik niet te laat op het werk kom. Ik ga graag werken, want ik heb zelf gekozen wat ik wil doen: koken, papier scheppen en dansen. Maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Ik ga graag eens op stap om een pintje te drinken, naar de bioscoop te gaan of een voetbalmatch bij te wonen. Omdat ik niet alleen op straat durf, gaan mijn begeleiders met me mee. Of ze zoeken iemand anders om mee te gaan: een vrijwilliger, noemen ze dat. “


Een eigen plek

André woonde al heel lang in Emiliani toen hij zich kandidaat stelde om naar een huis in de Jan Persoonsstraat te verhuizen. Dat deed zijn begeleiders even fronsen. Want zou hij dat, na al die jaren, wel kunnen en durven?
“Niemand had het echt verwacht maar André leerde bij door het wonen in een huis in de straat. André geniet van zijn eigen kamer met zijn eigen spullen. Hij kiest zelf zijn dagindeling, de winkel waar hij zijn boodschappen wil doen, de kapper waar hij zijn haren laat knippen, het café waar hij een pintje drinkt en een dansje placeert … Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken voor hem,” vertelt Nadine, een van zijn begeleiders.
“Toen we een kijkje gingen nemen bij de bouwwerken, vroeg André meteen of ik eens langs de Kopkapelkerk wou rijden. Hij gaf aan dat hij graag misdienaar wou worden. Nog voor de verhuis startte hij in de kerk, waar hij erg gewaardeerd wordt voor zijn toewijding en stiptheid.”
“Met een trekwagentje haalt hij wekelijks brood voor alle bewoners. De eerste keer samen met onze huismoeder, de tweede keer volgde ze hem op een afstandje. Het huis krijgt het brood, maar de snoep die André van de bakker krijgt, zien we niet … zijn glunderlach des te meer!”
Doorgedreven maatwerk

‘t Eikenhof is al jarenlang een zorgboerderij waar cliënten van Emiliani dagelijks komen helpen.
“Toen ik las over alternatieve woonprojecten voor personen met een beperking, waren mijn echtgenoot Peter en ik meteen geïnteresseerd,” vertelt Monique. “We hadden al langer plannen om mijn broer Herman met het syndroom van Down een woonplek aan te bieden op het erf. Ik sprak de directie van Emiliani aan, die ik al lang kende, met de vraag om samen te werken.”
Dit was de start van een woonproject voor 4 cliënten. Emiliani ondersteunt het project en zorgt voor de aanwerving van cliënten en de professionele begeleiding.
“De kracht van het project zit in de inbedding in de buurt en de samenwerking met en tussen de netwerken van de cliënten. Hartverwarmend om te zien dat de ondersteuning niet alleen vanuit de professionelen wordt gedragen, maar ook vanuit de omgeving en de netwerken. We merken zelfs vaak dat het netwerk van de ene cliënt dingen doet voor een andere cliënt.”
“De professionele inbreng van Emiliani is zeer waardevol,” vertelt Monique. “We delen dezelfde visie. Ondersteuning is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat de cliënten zelf niets kunnen. Integendeel. We zien hen elke dag groeien in hun vaardigheden en zelfstandigheid.”

WERKEN
Werken is zinvol bezig zijn, iets betekenen voor anderen, voldoening vinden, een kans tot participatie.
Daarom gaan we met de cliënt en zijn netwerk op zoek naar een werkplek of dagondersteuning die aansluit bij hun noden en wensen.

Afhankelijk van talenten en interesses bieden we verschillende mogelijkheden:
We werken samen met bedrijven, organisaties en boerderijen in de regio om voor iedereen op zoek te gaan naar een geschikte werkplek.
Enkele verhalen over werken:
De vosjes van Conny

“Toen ik in het crea-atelier begon, was alles heel nieuw voor mij. Ik moest leren vilten, wat ik in het begin heel moeilijk vond. Altijd maar rollen en wrijven op die wol. Gelukkig leerden Diane en Veerle me dat ik geduld moest hebben en kreeg ik van hen alle tijd om te oefenen. Ze hebben me ook nog leren naaien en stikken met een machine. Ook niet makkelijk, hoor. Maar nu kan ik het allemaal,” vertelt een enthousiaste Conny, die al jaar en dag in het crea-atelier van Emiliani werkt. “We maken dan ook niet zomaar knutselwerkjes: onze spullen worden ook echt verkocht en worden dus steeds met de grootste zorgvuldigheid afgewerkt.”
“Het mooiste dat ik gemaakt heb, is een vosje om bij het doopsuiker van een pasgeboren baby’tje te stoppen. De ouders hadden een beertje gezien dat ik gemaakt had en wilden ook graag zoiets. Samen met Diane ben ik dan aan het tekenen gegaan. We hebben alle vosjes zelf ontworpen, gevilt, gestikt en opgevuld. Iedereen vond de vosjes zo mooi, dat ze ook verkocht werden op de ambachtenmarkt in Daknam – waar ze op een wip uitverkocht waren – en bij de toeristische dienst van Lokeren. Daar zijn ze nu nog altijd te koop! Ik weet niet hoe veel mensen al één van mijn vosjes kochten, maar ik ben er in ieder geval heel trots op.”


Groe(n)tjes uit Daknam

“Drie keer in de week komt iemand me ophalen om te gaan werken in De Teerling,” vertelt Dirk. “Wat ik er het liefste doe? Dat is geen gemakkelijke vraag. Rondrijden met de kruiwagen, groenten oogsten en spoelen, hout verzagen voor onze zelfgemaakte nestkastjes, afgezaagde takken opruimen, paadjes vegen ... Wat ik minder leuk vind, zijn de kippen. Daar kom ik liever niet te dicht bij in de buurt. Dat hoeft gelukkig ook niet.”
“Als het wat kouder is, maken we soep van de resterende groenten die nog in de tuin staan. Elke zomer vieren we ook samen het oogstfeest: een heerlijke BBQ met een mals stukje vlees en groentjes van eigen kweek. Echt genieten!”
“Soms ben ik een beetje onzeker, maar dan roep ik gewoon even de hulp in van andere medewerkers en ondersteuners om me even te helpen. Zelf help ik ook graag anderen. Als er iemand iets kwijt is, dan help ik met veel plezier bij het zoeken . En wie zoekt, die vindt … meestal toch!”
Door weer en wind

“Ik ben als begeleid werker gestart bij brouwerij Boelens in Belsele”, vertelt Joseph. “Mijn werk bestaat vooral uit het sorteren van de flesjes en het stapelen van de bakken. Ik help Nicolas, mijn werkpostbegeleider, mee aan de machine waar de flesjes opgevuld worden en pak de flesjes in. Af en toe mag ik ook palletten verzetten met de transpallet. Annick en Kris, de zaakvoerders, zijn zeer tevreden over mijn werk. Soms mag ik langer blijven en dat vind ik super!”
“Ik rijd steeds met de fiets naar Belsele. Het is lang rijden, maar dat vind ik niet erg. Zelfs bij slecht weer neem ik de fiets. Als het heel warm is in de zomermaanden, mag ik soms in het zwembad van Annick en Kris duiken tijdens de middagpauze. Ik doe mijn werk bij brouwerij Boelens zeer graag en hoop dat ik het nog heel lang mag blijven doen.”
VRIJE TIJD
Een hobby beoefenen, samen zijn met mensen waarbij je je goed voelt, geeft plezier en energie.
Invulling van vrije tijd is iets heel persoonlijks.
Daarom gaan we met de cliënt en zijn netwerk op zoek naar vrijetijdsinvulling die aansluit bij hun noden en wensen.
We proberen vrije tijd zo goed mogelijk in te vullen.

We hebben daarvoor een vrijetijdscoach die mee kan zoeken op basis van mogelijkheden en interesses. Samen met diverse verenigingen en clubs gaan we voor iedereen op zoek naar een antwoord op zijn ondersteuningsvraag. In Emiliani zijn dan ook verschillende mogelijkheden:
Enkele verhalen over vrije tijd:
Special champion Lieven

Lieven neemt al jaren deel aan de Special Olympics … en met succes!
“In 1997 won ik voor de eerste keer goud met zwemmen,” vertelt Lieven trots. “Ik heb in totaal al 8 bekers en 9 gouden medailles gewonnen. Ik ben al 2 keer wereldkampioen geweest, 5 keer nationaal kampioen en 1 keer Europees kampioen. Ik ben erg goed in badminton, zwemmen en fietsen. Ik ga vaak trainen. Dat doe ik steeds samen met Gunter, mijn sportbegeleider. Nu ben ik volop bezig met de trainingen voor de volgende Special Olympics. Ik moet eerst de preselectie halen, maar denk wel dat het mij zal lukken. Ik ben al 2 keer in Griekenland geweest en 1 keer in Los Angeles voor de wereldspelen.”
“Ik hou ook van voetbal en speel bij twee ploegen: de G-ploeg van Lokeren en de G-ploeg van Beveren. En op woensdag ga ik dansen.”


Luc en het collectief

“Luc komt al sinds de start naar ons atelier,” vertelt Marijke. “Hij heeft een breed interesseveld en staat steeds open voor nieuwe ideeën en projecten. Hij plakt, knipt en maakt graag collages. Dankzij het projectatelier is ook zijn interesse voor schilderen en 3D-werken aangewakkerd. Hij heeft samen met het collectief al een eigen tentoonstelling achter de rug in een verlaten woning in Deinze. ‘Het collectief’ bestaat uit de andere deelnemers van het atelier die ondersteunend en uitvoerend helpen bij de uitwerking van Luc’s kunstwerken.”
Luc nam deel aan het project Amazing Art, een samenwerking tussen Agora, Sperwer, Mozaïek en Emiliani. Daarvoor maakte hij een sculptuur van een pluchen Pink Panther, omzwachteld met touw en gepositioneerd op een sokkel. De kunstwerken werden een maand lang tentoongesteld in de verschillende etalages in Lokeren, met als apotheose een veiling waar de werken verkocht werden. Er werd maar liefst 11.000 euro opgehaald.
“Luc bezoekt graag musea en gebruikt dit om inspiratie op te doen voor zijn eigen werk. Hij heeft dan ook al heel wat Vlaamse musea bezocht,” gaat Marijke verder. “Momenteel laat hij zich inspireren door Dirk Zoete, een kunstenaar die vooral werkt met tekeningen, schaalmodellen en beeldhouwkunst. Luc experimenteert met ruimte en grafiet, en wij wachten nieuwsgierig op het eindresultaat.”
Zalig Ontspannen En Fun

ZOEF is een Lokerse vrijwilligersorganisatie voor personen met een beperking. Het is een uniek concept waarbij vrijwilligers zelf vrijetijdsactiviteiten bedenken en organiseren.
“Ik werk al 20 jaar als vrijwilliger, waarvan drie jaar bij ZOEF”, vertelt Marc. “De eenvoud en kleinschaligheid spraken mij enorm aan. Ik geniet van de vrijheid om zelf activiteiten te kiezen en autonoom te werken. Minstens één keer per maand trek ik er met een groepje op uit. Ik rij meestal zelf met de wagen, dus neem nooit meer dan 3 personen mee. Dit zorgt ervoor dat de activiteit iets weg heeft van een familieuitstapje. Vanuit Emiliani worden er vaak cliënten ingeschreven. Meestal neem ik cliënten van diverse organisaties mee; zo leren zij ook weer nieuwe mensen kennen.”
“Ik kan volwaardig deelnemen aan de maatschappij en vind het evident dat ik anderen, die het daar moeilijker mee hebben, ondersteun. Bovendien maak ik mijn eigen vrije tijd waardevoller door die van anderen waardevoller te maken. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de kans heb om dit te doen.”
WONEN | WERKEN | VRIJE TIJD