Op 20 juni werd de zomer feestelijk ingezet met ons jaarlijks zomerfeest. Zalig gewoon hoe onze cliënten en hun netwerk, medewerkers, vrijwilligers samen feest vierden. De barbecue en de verschillende optredens werden gesmaakt en voor Eugeen kon de dag niet stuk, toen onze bekende Lokeraar Bart Van Avermaet (Waldek uit Thuis) hem een gouden plaat overhandigde voor zijn 30-jarig jubileum als huis DJ in Emiliani. Een prachtig moment! Ondertussen stijgen de temperaturen tot boven de 30°C en kan iedereen wel wat verkoeling gebruiken. Aanhoudende hitte kan voor sommige personen met een beperkte zelfredzaamheid een gezondheidsrisico inhouden. Met ons hitteplan beogen wij het tijdig herkennen en evalueren van de gezondheidsrisico’s, waardoor een preventieve aanpak mogelijk wordt en we gepaste acties kunnen stellen indien nodig.

Zo zorgt de dienst dagbesteding voor aangepaste activiteiten. Geen actief programma, maar gezellig een namiddag genieten in de tuin kan zalig zijn. Onze nachtdienst zorgt er ook voor dat ’s nachts alle woningen verlucht worden om voor extra afkoeling te zorgen.

Voor de medewerkers van de wasserij, onderhoud, keuken en technische dienst wordt een extra pauze ingelast in de voor- en namiddag.

Ook is het belangrijk om onze vochtinname op peil te houden. Onze cliënten en medewerkers kregen alvast volgende tips mee:

– Een glaasje water met een smaakje is lekker en gezond. Elke woning heeft vandaag een limoen en wat munt meegekregen. Als je een karaf vult met 2/3 water, ½ limoen en wat munt, heb je onmiddellijk een gezonde watervariant.

– Onze bolero-poeders ( te bestellen bij de keukenbestellingen) lenen er zich perfect toe om in te vriezen als waterijsjes.

– Een milkshake maken kan ook. Daar is niet eens roomijs voor nodig. Roomijs kan perfect vervangen worden door yoghurt. Hierbij alvast een milkshake-recept: 1 banaan, 150 ml melk, 150 ml yoghurt en eventueel een lepeltje honing en vervolgens alles blenden!

– Fruit bevat ook veel vocht. Maak het fruit aantrekkelijker door er een fruitsalade mee te maken.

– Maak zelf ice tea. Kook water en zet thee met de gewenste smaak van theebuiltjes. Voeg eventueel wat suiker of honing toe. Je kan er zelf nog kruiden of fruit aan toevoegen. Laat een nachtje staan in de koelkast. De volgende dag hebben jullie een heerlijk drankje.

En we zorgen natuurlijk ook voor een lekkere versnapering. Zo werden alle cliënten en medewerkers getrakteerd op een ijsje.

We wensen iedereen alvast een heel fijne, deugddoende zomervakantie toe en voorzichtig in de zon!