Een plek waar je je thuis voelt is voor iedereen belangrijk. Dit is heel persoonlijk.
Daarom gaan we met de cliënt en de mensen rondom hem op zoek naar
een woonplek die aansluit bij hun noden en wensen.
We kijken naar wat mensen willen en zelf kunnen en bekijken de ondersteuningsnood.
Wij gaan met cliënten en hun netwerk op zoek naar een passend ‘thuis’.

We zoeken steeds naar een oplossing voor elke vraag.
Daarvoor hebben we 3 verschillende woonvormen:


Wonen in een beschermde omgeving | Een huis in de straat | Doorgedreven maatwerk

Wonen in een beschermde omgeving

In Lokeren bieden we een aantal woningen in een beschermde omgeving aan. Afhankelijk van nood aan nabijheid geven wij meer of minder professionele ondersteuning. De woningen zijn op vlak van infrastructuur aangepast aan specifieke ondersteuningsvragen. Er kan beroep gedaan worden op diensten zoals een wasserij, een onderhoudsploeg, een medische en paramedische dienst, ...



Mijn begeleiders altijd in de buurt


Alan woont al enkele jaren in een woning in de Koningsdreef, samen met acht anderen. “Ik ben er best tevreden,” vertelt hij. “Mijn leven is vrij voorspelbaar. Dan begrijp ik alles beter en voel ik me veiliger. Mijn begeleiders weten dat. Daarom hebben ze samen met mij en mijn familie de nodige afspraken gemaakt over mijn begeleiding.”

“Mijn begeleiders zijn altijd in de buurt. Dat vind ik fijn. Als ik iets niet meer weet, kan ik steeds bij hen terecht met mijn vragen. En als ik me zorgen maak, zien ze dat aan me want ze kennen me goed. Ze stellen me gerust. Maar als ik mijn plan kan trekken, laten ze me doen. Zo heb ik het graag.”

“Wanneer ik de tijd uit het oog verlies, zorgen mijn begeleiders dat ik niet te laat op het werk kom. Ik ga graag werken, want ik heb zelf gekozen wat ik wil doen: koken, papier scheppen en dansen. Maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Ik ga graag eens op stap om een pintje te drinken, naar de bioscoop te gaan of een voetbalmatch bij te wonen. Omdat ik niet alleen op straat durf, gaan mijn begeleiders met me mee. Of ze zoeken iemand anders om mee te gaan: een vrijwilliger, noemen ze dat. “

Een huis in de straat

De nadruk ligt hier meer op zelfstandigheid en groei. Cliënten huizen met enkelen samen en staan zelf in voor het huishouden. Ze kunnen daarbij rekenen op professionele en individuele ondersteuning.



Een eigen plek


André woonde al heel lang in Emiliani toen hij zich kandidaat stelde om naar een huis in de Jan Persoonsstraat te verhuizen. Dat deed zijn begeleiders even fronsen. Want zou hij dat, na al die jaren, wel kunnen en durven?

“Niemand had het echt verwacht maar André leerde bij door het wonen in een huis in de straat. André geniet van zijn eigen kamer met zijn eigen spullen. Hij kiest zelf zijn dagindeling, de winkel waar hij zijn boodschappen wil doen, de kapper waar hij zijn haren laat knippen, het café waar hij een pintje drinkt en een dansje placeert … Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken voor hem,” vertelt Nadine, een van zijn begeleiders.

“Toen we een kijkje gingen nemen bij de bouwwerken, vroeg André meteen of ik eens langs de Kopkapelkerk wou rijden. Hij gaf aan dat hij graag misdienaar wou worden. Nog voor de verhuis startte hij in de kerk, waar hij erg gewaardeerd wordt voor zijn toewijding en stiptheid.”

“Met een trekwagentje haalt hij wekelijks brood voor alle bewoners. De eerste keer samen met onze huismoeder, de tweede keer volgde ze hem op een afstandje. Het huis krijgt het brood, maar de snoep die André van de bakker krijgt, zien we niet … zijn glunderlach des te meer!”

(T)huis in de buurt


“Een groot aandachtspunt bij het realiseren van ons huis in de straat was het contact met de buurt,” vertelt Nadine, een van de begeleiders in de huizen van Emiliani in de Jan Persoonsstraat, waar telkens 5 cliënten samenwonen. “Hoe pakken we dit aan? Hoe reageren de buren op onze komst? Zijn er wederzijdse verwachtingen? En hoe komen we daaraan tegemoet?”

“Toen we hier kwamen wonen, nodigden we de buren uit voor een verwelkomingsfeestje. Het werd een erg fijne avond met heel wat aanwezigen. Nog dagenlang hebben onze bewoners genoten van al het lekkers dat ze cadeau hadden gekregen. Toen we zelf een uitnodiging kregen voor het Kopkapelfeest gingen we daar graag op in. Een aarzelend aantreden in de grote tent, maar éénmaal iedereen gezeten was en de buurtbewoners het ongewone als gewoon zagen, kon het feest niet meer stuk!”

“Onze cliënten zijn erg bedreven in het leggen van contacten. Elk op hun eigen ritme verkennen ze de buurt. De buurt is een echte thuis geworden voor onze cliënten. Een mooi symbool daarvan is het bankje in onze voortuin, waar we op mooie dagen in het zonnetje zitten en een praatje maken met de buren.”

Doorgedreven maatwerk

Contacteer ons met jouw specifieke vragen of bijzondere ideeën over woonondersteuning.
Samen bekijken we de mogelijkheden om jouw zorgdromen te realiseren.



Wonen op ’t Eikenhof


‘t Eikenhof is al jarenlang een zorgboerderij waar hulpboeren van Emiliani verschillende dagen per week komen helpen.

“Toen mijn jongste broer Stefaan las over alternatieve woonprojecten voor personen met een beperking, waren mijn echtgenoot Peter en ik meteen geïnteresseerd,” vertelt Monique. “We hadden als familie al langer plannen om onze broer Herman met het syndroom van Down een woonplek aan te bieden op het erf. Op de infoavond spraken Stefaan en ik de directie van Emiliani aan, met de vraag om samen te werken.”

Dit was de start van een woonproject voor 4 cliënten. Emiliani zorgde voor de toeleiding van cliënten en de professionele begeleiding. Wij zorgden voor de investering van de woning. De cliënten huren samen deze woning en zorgen samen voor de meubels en huisraad.

“De kracht van het project zit in de inbedding in de buurt en de samenwerking met en tussen de netwerken van de cliënten. Hartverwarmend om te zien dat de ondersteuning niet alleen vanuit de professionelen wordt gedragen, maar ook vanuit de omgeving en de netwerken. We merken zelfs vaak dat het netwerk van de ene cliënt samen dingen doet met de andere cliënten als er geen begeleiding aanwezig is.”

“De professionele inbreng van Emiliani is zeer waardevol,” vertelt Monique. “We delen dezelfde visie. Ondersteuning is belangrijk, maar door samen dingen te doen, groeien ze elke dag in hun vaardigheden en zelfstandigheid. En dit is fijn te zien”


Emiliani bouwt volop aan de toekomst. Benieuwd hoe onze toekomstplannen eruitzien?
Kijk dan ook eens op deze pagina.

Heb je vragen over of interesse in ons aanbod?
Aarzel niet en neem contact op met onze sociale dienst via 09 348 17 39 of socialedienst@emiliani.be