Werken is zinvol bezig zijn, iets betekenen voor anderen, voldoening vinden, een kans tot participatie.
Daarom gaan we met de cliënt en zijn netwerk op zoek naar een werkplek of dagondersteuning die aansluit bij hun noden en wensen.
We werken samen met bedrijven, organisaties en boerderijen in de regio om voor iedereen op zoek te gaan naar een geschikte werkplek.

Afhankelijk van talenten en interesses bieden we verschillende mogelijkheden:


Werken in een beschermde omgeving | Werkeilanden | Begeleid werken

Werken in beschermde omgeving

We bieden een aantal ateliers aan, steeds in nabijheid van professionele ondersteuners. In de geborgenheid van een veilige omgeving kan iedereen aan de slag met het brede aanbod van creatieve, semi-industriële activiteiten of meer buiten– en tuinwerk.De vosjes van Conny


“Toen ik in het crea-atelier begon, was alles heel nieuw voor mij. Ik moest leren vilten, wat ik in het begin heel moeilijk vond. Altijd maar rollen en wrijven op die wol. Gelukkig leerden Diane en Veerle me dat ik geduld moest hebben en kreeg ik van hen alle tijd om te oefenen. Ze hebben me ook nog leren naaien en stikken met een machine. Ook niet makkelijk, hoor. Maar nu kan ik het allemaal,” vertelt een enthousiaste Conny, die al jaar en dag in het crea-atelier van Emiliani werkt. “We maken dan ook niet zomaar knutselwerkjes: onze spullen worden ook echt verkocht en worden dus steeds met de grootste zorgvuldigheid afgewerkt.”

“Het mooiste dat ik gemaakt heb, is een vosje om bij het doopsuiker van een pasgeboren baby’tje te stoppen. De ouders hadden een beertje gezien dat ik gemaakt had en wilden ook graag zoiets. Samen met Diane ben ik dan aan het tekenen gegaan. We hebben alle vosjes zelf ontworpen, gevilt, gestikt en opgevuld. Iedereen vond de vosjes zo mooi, dat ze ook verkocht werden op de ambachtenmarkt in Daknam – waar ze op een wip uitverkocht waren – en bij de toeristische dienst van Lokeren. Daar zijn ze nu nog altijd te koop! Ik weet niet hoe veel mensen al één van mijn vosjes kochten, maar ik ben er in ieder geval heel trots op.”

Werkeilanden

Voor wie wil werken in de maatschappij maar wel de nabijheid van een professioneel ondersteuner nodig heeft, gaan we aan de slag in werkeilanden.
We ondersteunen cliënten bij het werken met anderen in een bedrijf of boerderij.Groe(n)tjes uit Daknam“Drie keer in de week komt iemand me ophalen om te gaan werken in De Teerling,” vertelt Dirk. “Wat ik er het liefste doe? Dat is geen gemakkelijke vraag. Rondrijden met de kruiwagen, groenten oogsten en spoelen, hout verzagen voor onze zelfgemaakte nestkastjes, afgezaagde takken opruimen, paadjes vegen ... Wat ik minder leuk vind, zijn de kippen. Daar kom ik liever niet te dicht bij in de buurt. Dat hoeft gelukkig ook niet.”

“Als het wat kouder is, maken we soep van de resterende groenten die nog in de tuin staan. Elke zomer vieren we ook samen het oogstfeest: een heerlijke BBQ met een mals stukje vlees en groentjes van eigen kweek. Echt genieten!”

“Soms ben ik een beetje onzeker, maar dan roep ik gewoon even de hulp in van andere medewerkers en ondersteuners om me even te helpen. Zelf help ik ook graag anderen. Als er iemand iets kwijt is, dan help ik met veel plezier bij het zoeken . En wie zoekt, die vindt … meestal toch!”

Begeleid werken

Als een cliënt zelfstandig aan het werk kan in de maatschappij met ondersteuning vanop afstand, gaat de jobcoach met hem op zoek naar een werkplek die aansluit bij zijn interesses en mogelijkheden. De jobcoach ondersteunt zowel de cliënt als de werkplek bij de samenwerking.Door weer en wind


“Ik ben als begeleid werker gestart bij brouwerij Boelens in Belsele”, vertelt Joseph. “Mijn werk bestaat vooral uit het sorteren van de flesjes en het stapelen van de bakken. Ik help Nicolas, mijn werkpostbegeleider, mee aan de machine waar de flesjes opgevuld worden en pak de flesjes in. Af en toe mag ik ook palletten verzetten met de transpallet. Annick en Kris, de zaakvoerders, zijn zeer tevreden over mijn werk. Soms mag ik langer blijven en dat vind ik super!”

“Ik rijd steeds met de fiets naar Belsele. Het is lang rijden, maar dat vind ik niet erg. Zelfs bij slecht weer neem ik de fiets. Als het heel warm is in de zomermaanden, mag ik soms in het zwembad van Annick en Kris duiken tijdens de middagpauze. Ik doe mijn werk bij brouwerij Boelens zeer graag en hoop dat ik het nog heel lang mag blijven doen.”