Iedereen met een beperking kan bij Emiliani terecht.
Wij bieden ondersteuning in alle levensfasen bij wonen, werken, leren en vrije tijd. We hebben expertise op al deze terreinen en geven ondersteuning op maat, ongeacht de leeftijd of de ondersteuningsnood. We zijn er voor mensen en hun netwerk, die nog veel zelf kunnen en willen doen maar ook voor mensen met ernstige en meervoudige beperkingen die veel zorg nodig hebben op elk moment van de dag.

Maatwerk werkt


Erwin is een kunstenaar en een verborgen architect. Hij maakt schitterende werken met veel details en prachtige maquettes uit kartonnen dozen.

Dit kan hij tonen sinds hij zich beter in zijn vel voelt. Een woning met intensieve ondersteuning en nabijheid van ondersteuners zorgt ervoor dat Erwin meer rust heeft en minder moeilijke momenten. Hij krijgt er de ruimte om zich terug te trekken wanneer hij het moeilijk heeft. Erwin kiest zelf of hij gaat werken of liever in zijn woning blijft. Het volgen van zijn tempo en draagkracht heeft hem veel rust gegeven.

Erwin kan zich concentreren op zijn kunstwerken. Enkele van zijn tekeningen werden tentoongesteld in de kunstgalerij Jan Colle in Gent. Hiervoor werkte hij samen met kunstenaar Jan Geldhof. Bijna twee jaar lang ontmoetten beide schilders elkaar in ons atelier, telkens op vrijdag. Vandaar dat de tentoonstelling ‘Friday painters’ werd genoemd.

Voor Emiliani is iedereen uniek en waardevol in zijn omgeving.
Dat is de kern van onze visie.
Wij willen mensen met een beperking alle kansen bieden en ruimte geven
om waardevol te zijn in én voor hun omgeving. Dat doen we samen met de cliënt en met zijn netwerk,
maar ook met vrijwilligers, buren en partners in de buurt.

Aandacht voor ieders noden


“Vanaf het eerste moment had ik een goed gevoel bij Emiliani,” vertelt Dirk, de papa van Stijn. “Het is fijn om te weten dat je er steeds bij iemand terecht kan met je vragen. Maar ik maakte me toch nog steeds zorgen over hoe Stijn met de overgang naar een voorziening voor volwassenen zou omgaan. Tot mijn grote verbazing voelde hij zich ontzettend snel thuis in Emiliani. Een enorme opluchting. Intussen verloopt alles goed en ben ik zeer tevreden. Ik kom regelmatig op bezoek en dan vertellen de begeleiders uitgebreid over de afgelopen weken. Zo blijf ik toch betrokken in het leven van Stijn.”

Voor Stijns papa was zo’n ingrijpende verandering erg spannend. De sociale dienst nodigde hem voor de opname uit om Emiliani te bezoeken en kennis te maken met de begeleiding. Bij het vele papierwerk kreeg hij de nodige ondersteuning van onze maatschappelijk werkers.

Samen lukt


Broer en zus Willy en Marleen wonen samen in Het Eikenhof. Toen hun zus Sonja niet meer bij hen kon blijven wonen, hadden zij ondersteuning nodig en gingen op zoek naar een nieuwe woonplek. Het wonen op een boerderij in de buurt sprak hen wel aan.

Marleen doet zelfstandig haar huishouden en vindt het ook belangrijk om dit zelf te doen. Ze weet dat ze bij sommige zaken wat hulp nodig heeft en doet daarvoor graag beroep op de begeleiders. Haar broer Willy heeft meer ondersteuning nodig. In principe meer dan er aanwezig is op ‘t Eikenhof. Maar met de hulp van zijn zus Marleen, een sterk netwerk en begeleiding van Emiliani, lukt het Willy om op de boerderij te wonen. Zo zorgt Marleen er onder meer voor dat Willy zijn medicatie neemt, hij elke dag schone kleren draagt en een goedgevulde brooddoos mee krijgt naar het werk. Een verpleger komt dagelijks langs om hem te helpen bij zijn persoonlijke hygiëne.