Outreach
14 maart 2019
De Cliëntenraad in Beeld
18 april 2019

Een dagje in de Teerling

Werner en Christel, onze reporters van dienst, trokken er op uit om de werking van de Teerling in de kijker te zetten. Enkele cliënten en ondersteuners vertelden wat er allemaal in de Daknamse tuin gebeurt.

Werner interviewt Bart. Foto genomen door Christel.

Bart is ondersteuner in de Teerling en geeft ons wat meer uitleg. “De Teerling is een arbeidszorgproject waar cliënten van Emiliani en andere voorzieningen komen werken. Wij kweken hier biologische groenten en verkopen die. In de winter maken we vogelkastjes, doen we aan stoelvlechten, maken we brand- en aanmaakhout. Deze week planten we de ajuintjes, gaan we de patatjes beginnen planten en de erwtjes zaaien.”

“Hier werken 33 mensen. 20 daarvan zijn cliënten van Emiliani. De anderen zijn externe cliënten.” Als Werner vraagt hoeveel groenten er worden gekweekt moet Bart even denken. “Ik schat ongeveer 1200kg aardappelen, 400kg wortelen, 200kg tomaten. Van de meeste groenten kweken we tussen de 200kg en 400kg.”

“Hoe kunnen mensen de groenten kopen?” vraagt Werner. “De verkoop gaat via email. We hebben 200 klanten die wekelijks ons aanbod toegestuurd krijgen en zij kunnen daar, vrijblijvend, op reageren met hun bestelling. We spreken dan een moment af wanneer ze om hun bestelling kunnen komen. Mensen die lid willen worden mailen naar de.teerling@emiliani.be en vragen om opgenomen te worden in het klantenbestand.”

Jelle & Eric. Foto genomen door Christel.

Jelle: ” Ik werk hier nog maar enkele maanden maar het is zeer plezant. Ik kom graag buiten en kom graag in contact met de andere mensen. Vandaag steek ik aardappeltjes in de grond en deze winter heb ik stoelen gevlochten en onkruid gewied.”

Conny meet het hout. Foto genomen door Christel.

Conny: “Ik ben Conny en ik ben kunstenaar en tuinierster. Hier in de Teerling doe ik houtbewerking, groenten oogsten, spoelen, zaaien, planten en algemeen onderhoud. Ik werk hier al 20-25 jaar en doe het graag. Buiten werken in de zon is aangenaam. Maar het mag geen overbelasting zijn. Vanmiddag ga het aanmaakhout afmeten om het op maat te kunnen zagen.”

Leen

Leen: “Ik ben Leen en ben 21 jaar. Hier in de Teerling zaai ik voornamelijk. Ik heb een goede motoriek en kan goed zaaien. Ik werk hier nu 1,5 jaar en hou van de structuur van deze job. Iedereen hier is lief, behulpzaam en ondersteunt me goed.”

Interviews werden afgenomen door Werner en de foto’s werden genomen door Christel. Eindredactie Karel C.